de geneeskracht van kruiden

Salie,


Salvia; zijn latijnse naam betekend geneeskruid. De genezende eigenschappen van salie zijn sinds milennia bekend. Salie is een lekker groen kruid met bijzondere eigenschappen. 


Middeleeuws multimedicijn

In de middeleeuwen werd salie gebruikt tegen diarree, maagproblemen, longontsteking, leverziektes, nierkwalen, 'snachts zweten, keelpijn, scheurbuik, menstruatieklachten, ontstoken wonden en verjongeringskuren. Het is een magische plant en tovenaars kunnen allerlei wonderlijke dingen uithalen met salie. Het stond in het boek liber aggregations wat aan albertus magnus werd toegeschreven. Iemand van wie gedacht werd dat het een tovenaar was, maar die toch heilig werd verklaard.


Salie barst van vitamine k

Salie zit barstensvol vitamine k en antioxidanten. Daarnaast is salvia officinalis, zoals de latijnse naam voluit luidt, goed voor je brein. Het staat op de lijst met belangrijk breinvoedsel, het verbeterd met name je geheugen.


Rozemarijnzuur

Salie is familie van de rozemarijn en munt. Deze familie heet de labitae. In salie zit net als in rozemarijn en oregano, citroenmelisse en marjolein rozemarijnzuur. 

Rozemarijnzuur heeft een onstekingsremmende werking in het lichaam doordat het moleculen activeert die inwendige infecties te lijf gaan. Deze infecties vinden dagelijks bij iedereen op celniveu plaats. Wanneer het lichaam zich er niet tegen wapent treden er infecties in lichaamscellen op die op den duur kunnen leiden tot diabetes of kanker. Dit magische kruid past daarom in een dieet tijdens de chemokuur. Artrose, aderverkalking en astma zijn voorbeelden van inwendige infectie ziekten waartegen salie kan helpen. Rozemarijnzuur is ook een antioxidant die de vrije radicalen bestrijdt in het lichaam welke  als ze in grote getale aanwezig zijn ook tot ziektes kunnen leiden.


Salie verbeterd de hersenfunctie

Herboristen weten al lang dat salie het geheugen bevordert. Dit groene kruid behoort tot het krachtvoer van het denkvermogen. In 2003 is er een wetenschappelijk onderzoek gepublieerd wat de geheugenversterkende werking bewijst. In een amerikaans dubbelblind onderzoek werd aan 45 participanten een placebo of een pil met essentiele salie-olie gegeven. Er werden 5 testen afgenomen, elk met een uur of meer tussenpoze. De groep die een saliepil hadden genomen scoorden hoger dan de placeboslikkers. In de kruidengeneeskunde of fytotherapie wordt saliewortel al ruim 1000 jaar gebruikt om de hersenfunctie te verbeteren. Een wetenshappelijk onderzoek door de britse professor Peter Houghton in 2003 toonde aan dat in Saliewortel een stof zit die erg lijkt op stoffen die in het medicijn tegen alzheimer worden gebruikt. Alzheimer is een ziekte waarvan geheugenverlies het belangrijkste kenmerk is.


Salie voor het eeuwige leven

Carnosinezuur is een belangrijk bestanddeel van de salie. Het is een antioxidant. Bovendien stimuleert het de aanmaak van gluthathion. Gluthathion wordt ook wel een antiverouderingsstof genoemd. In de 10de eeuw waren al arabische wetenschappers die zeiden dat je van salie eten het eeuwige leven kreeg. Dat is een goede reden om dit heerlijke smakende plantje tot een dagelijkse voedingsstof te maken.


Waar gebruiken wij deze kruiden voor in onze keuken?

Het simpelste voorbeeld is de saltimboca alla romana, het klassieke romaanse recept (oudsher van de romeinen) waar een blad salie meegebakken word tussen de parmaham en het varkenfiletje in een gebonden witte wijnsaus. 


Verder natuurlijk onze verse ravioli in boter en salie. Een verrukkelijk zachte pasta die het ook goed doet als voorgerecht of tussengerecht. 


Onze tagliata's niet te vergeten worden gemarineerd in een kruiden mengsel die we zelf maken. Ook de aardappels worden gemarineerd met deze kruiden en knoflook.


Wat denkt u van de branzino van de gril? 

Maar ook de simpele tomatensalade bevat oregano


Kortom deze mediterraanse kruiden vind u veel terug in onze keuken. Dus gezond en lekker....


giovanna di palma 07-08-2016